
Wilde Bijen Onderzoek
Doe mee tot 30 juni 2025
Samen brengen we de impact van pesticiden op hommels in kaart in het Land van Maas & Waal.

Het onderzoek
Sinds de jaren 60 weten we dat pesticiden schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Recent onderzoek toont aan dat ze zelfs in natuurgebieden wijdverspreid zijn. Insecten in Duitsland dragen gemiddeld 16,7 verschillende soorten pesticiden, maar de impact op wilde bijen in Nederland is nog onvoldoende in kaart gebracht. Daarom zijn de Bijenstichting en Pesticide Action Netherlands een landelijk onderzoek gestart, waarmee we te weten willen komen wat de impact van pesticiden op hommels is. Verspreid over het hele land zijn zoveel mogelijk mensen nodig die tussen 14 februari en 30 juni 2025 dode hommels verzamelen en insturen. Omdat we graag willen weten hoe het gesteld is met de hommels in het Land van Maas & Waal, hebben we hier een regionale campagne op gezet.
Doe je mee?
Voor dit onderzoek willen we zoveel mogelijk inwoners van Maas & Waal vragen om de komende maanden dode hommels te verzamelen. In het lab wordt onderzocht of en met welke pesticiden de hommels besmet zijn en of de aanwezige pesticiden dusdanig schadelijk zijn dat zij als doodsoorzaak kunnen worden aangewezen, en/of negatieve effecten hebben op de voortplanting. De uitkomsten moeten leiden tot betere inzichten. Er is bewust gekozen voor hommels als groep binnen de bijenfamilie omdat deze voor iedereen te herkennen zijn en omdat ze relatief zwaar zijn, wat handig is voor het laboratoriumonderzoek.
Inleverpunt 'De Hommel' in Wamel
Verspreid over het Land van Maas & Waal hebben we mensen nodig die tussen 14 februari en 30 juni 2025 dode hommels verzamelen. Die hommels worden vervolgens in het lab onderzocht op de aanwezigheid van pesticiden. Deelname is vrijblijvend, er zijn geen verplichtingen. Je kun de hommels zelf opsturen, of je kunt ze inleveren bij:
De Hommel - buitengewoon werken
Lakenstraat 1, Wamel



Download
